Waarom je humeur zo anders is in de overgang

Geplaatst door

Als je in de overgang bent, kan het soms voelen alsof je in een achtbaan van emoties zit. Je humeur kan van het ene op het andere moment veranderen. Het ene moment ben je vrolijk en energiek en het volgende moment ben je verdrietig, geïrriteerd of overweldigd. In dit artikel gaan we dieper in op waarom je humeur zo anders is in de overgang en wat je eraan kunt doen.

Hormonale veranderingen

Een van de belangrijkste redenen waarom je humeur zo anders is in de overgang is omdat je hormonen drastisch veranderen. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het reguleren van je humeur en wanneer je in de overgang komt, daalt het oestrogeengehalte in je lichaam aanzienlijk. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en zelfs depressieve gevoelens.

Slaapproblemen

Een andere reden waarom je humeur zo anders is in de overgang is omdat je vaak last krijgt van slaapproblemen. Nachtelijk zweten en opvliegers kunnen je wakker houden en ervoor zorgen dat je je overdag uitgeput voelt. Een gebrek aan slaap kan je humeur aanzienlijk beïnvloeden en ervoor zorgen dat je prikkelbaar en overweldigd bent.

Stressvolle levensfase

Naast hormonale veranderingen en slaapproblemen kan de overgang ook een stressvolle levensfase zijn. Veel vrouwen maken zich zorgen over veranderingen in hun lichaam en geest, zoals de voorheen besproken opvliegers, maar ook gewichtstoename en geheugenproblemen. Dit leidt soms tot angstgevoelens en prikkelbaarheid.

Wat kun je eraan doen?

Als je humeur zo anders is in de overgang, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je beter te voelen. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen en te proberen stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren of te wandelen. Daarnaast kun je proberen gezond te eten en regelmatig te sporten om je lichaam en geest gezond te houden. Als je last hebt van ernstige stemmingswisselingen of depressieve gevoelens, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut die je kan helpen bij het omgaan met de emotionele uitdagingen van de overgang.

Vergeet niet: het is normaal!

Hoewel het normaal is om een ​​verandering in je humeur te ervaren tijdens de overgang, hoeft het niet te betekenen dat je je voor altijd zo zult voelen. Er zijn verschillende manieren om je humeur te verbeteren en de emotionele uitdagingen van de overgang het hoofd te bieden. Met een beetje geduld, begrip en ondersteuning kun je deze levensfase doorkomen en je weer net zo goed voelen als voorheen.

Tip: Ymea.nl