gezond leven

Hoe kun je gezond leven?

Geplaatst door

Door voldoende te bewegen en te ontspannen en gezond te eten en niet te roken kun je gezond leven. Met een gezonde leefstijl heb je een kleinere kans op ziekten en blijf je langer fit. Door gezond te leven zorg je goed voor je lichaam en geest. Lees hieronder hoe je gezond kunt leven.

Gezond eten

Een gezond eetpatroon is belangrijk als je gezond wilt leven. Je kunt de schijf van vijf hiervoor aanhouden. Hierdoor heb je een kleinere kans op ziekten zoals kanker of hart- en vaatziekten. Verder zorgt gezond eten ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook is het makkelijker om een gezond gewicht te behouden als je meestal dingen eet uit de schijf van vijf.

Op gezond gewicht blijven

Je loopt minder gezondheidsrisico’s als je een gezond gewicht hebt. Overgewicht en ondergewicht is niet gezond. Zo loop je met een gezond gewicht minder risico op diabetes type 2, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekten en types kanker die worden veroorzaakt door overgewicht. Verder voel je je prettiger met een gezond gewicht en ben je fitter.

Zorg voor voldoende beweging

Als je gezond wilt leven is voldoende bewegen heel erg belangrijk. Je bent dan een stuk fitter en hebt een kleinere kans om overgewicht of obesitas te krijgen. Ook kan sporten hart- en vaatziekten voorkomen. Hoe vaak sporten goed voor je is hangt af van hoe oud je bent. Voor volwassenen is het advies tenminste 150 minuten per week matige of intensieve inspanning. Ook 2x per week spier- en bot versterkende oefeningen. Voor ouderen zijn balansoefeningen belangrijk. Zo kun je Libido performa gebruiken, wandelen, fietsen, hardlopen, de hond uitlaten, schoonmaken of in de tuin werken. Het belangrijkste aan voldoende bewegen is dat je teveel op je kont zit. Zorg er daarom voor dat je een sport of activiteit kiest die je zelf leuk vind, zodat je het goed kunt volhouden. Op deze manier kun jij makkelijk gezond leven en lekker in je vel zitten!