De gevolgen van vasten op het lichaam

De gevolgen van vasten op het lichaam

Geplaatst door

Vasten houdt letterlijk gezien in dat er op bepaalde momenten van dagen niet gegeten mag worden. In de tijd dat het wel toegestaan is, worden er meestal twee of drie maaltijden gegeten. Voor mensen die geen ervaring hebben met vasten lijkt het ongezond en dat het lichaam onvoldoende energie krijgt. Dit is een valse aanname, want volgens medische wetenschappen is vasten gezond voor zowel lichaam als geest. Echter als u toch bang bent dat u te weinig vitamines binnenkrijgt, is het mogelijk om voedingssupplementen te nemen. Hieronder vindt u redenen waarom vasten goed voor u kan zijn:

1.Vasten geeft het lichaam meer tijd om zich te kunnen zuiveren

Vasten zorgt ervoor dat het spijsverteringssysteem rust krijgt en zichzelf kan herstellen. Doordat het lichaam niet hele tijd bezig is met het verteren van voedsel, heeft het meer tijd en energie om zichzelf te zuiveren. Het lichaam begint zich te ontdoen van onverteerde vetten, dode cellen, gifstoffen en afvalstoffen.

  1. Vasten zorgt voor meer energie

Voeding zorgt voor energie in het lichaam, maar het verteren van voeding vergt op zijn beurt ook veel energie. Bij het eten van een zware maaltijd gaat bijna 65 procent van onze energie naar het spijsverteringssysteem. Als er begonnen wordt met vasten is het mogelijk dat u zich eerst minder energiek voelt, omdat het lichaam moet wennen aan een ander patroon. Dit verandert al snel en u zult zich energieker, lichter en enthousiaster voelen. Daarnaast zorgt meer energie ervoor dat u meer gefocust bent en beter kunt na denken.

  1. U zult bewuster met voedsel omgaan

Door te vasten wordt u bewuster van uw eigen lichaam, omdat u bewust wordt van het feit dat u vaak eet om de zintuigen te bevredigen en niet door de honger. Dit zal uiteindelijk kunnen leiden tot een simpeler en puurder eetpatroon, omdat u zich realiseert dat dit het beste voor uw lichaam is.

  1. Vasten kan helpen bij het afvallen

In principe zal dit niet het hoofddoel moeten zijn bij het vasten, maar het afvallen is een aangenaam voordeel wat erbij komt. Tijdens het vasten, gebruikt uw lichaam opgeslagen vet als alternatieve energiebron in de periode dat er niet gegeten mag worden. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van het lichaam zal afnemen.

  1. Tijdens het vasten kan uw immuunsysteem verbeterd worden

Het lichaam zuivert zich van gifstoffen tijdens het vasten en hierdoor wordt uw weerstaand vergroot. Bij dieren is het heel normaal dat ze gaan vasten wanneer ze ziek zijn, op deze manier geven ze hun lichaam de kans om te genezen. De mens is eigenlijk de enige soort die hun zintuigen volgen en de natuurlijke instincten negeren. Terwijl we het eigenlijk niet nodig hebben, gaan we opzoek naar eten als we ziek zijn.